Hogy a nap végén azt mondhasd: Ez egy jó kis nap volt!

Mindannyiunknak megvan a lehetősége, hogy apró változtatásokkal bármilyen napot csodálatossá varázsoljunk. Íme 10 egyszerű tipp, hogyan teheted ezt meg.

Módszerek, hogy minden nap csodálatos legyen

Gyakran keresünk módszereket, amelyekkel jobbá tehetjük napjainkat. A megoldásnak nem kell bonyolultnak lennie. Néhány apró változtatás a mindennapi rutinban mindent megváltoztathat! Íme, 10 egyszerű, praktikus tipp, hogy minden napod csodálatos tudjon lenni.


1. Hozz létre egy reggeli rutint


Reggeli rutinunk az a tevékenységsor, amit akkor végzünk reggel miután kikeltünk az ágyból. Nagy szerepe lehet abban, hogy megadja az alaphangot a nap további részének. Ha nyugodtan, lazán kezdjük a reggelt, akkor nagyobb eséllyel így alakul a napunk további része. Hasonlóképpen, ha mozgalmasan kezdjük a napunkat. Ami nagyszerű ebben a tippben, az az, hogy a rutinunkat olyan tevékenységekkel tölthetjük fel, amelyekről úgy érezzük, hogy a legjelentősebbek számunkra. Íme néhány ötlet:

  • Meleg ital élvezete.
  • Olvass el néhány oldalt egy könyvből.
  • Menj egy könnyű sétára.
  • Végezz el egy könnyű nyújtást vagy jógát.
  • Végezz néhány légzőgyakorlatot.
  • Írj naplót.
  • Készítsd el és élvezd az egészséges reggelit.
  • Hallgass valami élvezetes zenét.

Nyugodtan válassz néhány tevékenységet ezek közül a reggeli rutinodhoz.


2. Naplózz vagy reflektálj


Ha a gondolataidat úgy csillapítod, hogy leírod őket egy papírra az számos előnnyel járhat. Csökkenti a stresszt azáltal, hogy lehetővé teszi számodra, hogy elengedd a gondolataidat, és hagyd, hogy azok félrevonuljanak. A naplóírás abban is segít, hogy a fókuszodat a jelen pillanatra irányítsd, és önreflexióval tisztázd gondolataidat és érzéseidet. Tipp: ha nem szeretsz írni, próbálkozz firkálással vagy színezéssel!


3. Összpontosíts a környezetedre


Gyakran elmerülünk a tennivalókban vagy gondokban, és elfelejtünk kapcsolatot ápolni a környezetünkkel. Figyelj a környezetedre, észre fogod venni a körülötted lévő világ szépségeit és apró csodáit. Társas lények vagyunk, ezért természetes, hogy  más emberekhez, állatokhoz és a természethez való kötődés érzése kulcsfontosságú boldogságunk szempontjából.


4. Gyakorold a hálaadást


Ha minden nap szánsz néhány percet arra, hogy értékeld az apró dolgokat, az javíthatja a hangulatodat. Írd le naponta három dolgot, amiért hálás vagy, és észre fogod venni, hogy egyre több ilyen dolgot találsz.


5. Meditálj


A meditáció segít jobban odafigyelni a jelen pillanatra. Kezdd az 5 érzékszerv éberségi gyakorlatával: figyelj 5 dologra, amit láthatsz, 4-re, amit érezhetsz, 3-ra, amit hallhatsz, 2-re, amit szagolhatsz, és 1-re, amit megkóstolhatsz. Az 5 érzékszervű éberség gyakorlata jó kiindulópont azoknak, akik most kezdenek meditálni. Kezd azzal, hogy veszel egy mély lélegzetet, és egyszerűen vegyél észre:

♥ 5 dolog, amit láthatunk 
♥ 4 dolog, amit érezhetünk 
♥ 3 dolog, amit hallhatunk 
♥ 2 dolog, amit érezhetünk 
♥ 1 dolog, amit megkóstolhatunk 

Ne feledd, a kulcs a megfigyelés és az elismerés, semmi több. Ezt a gyakorlatot eleinte nehéz lehet megszokni, de gyakorlással egyre könnyebb lesz. Nyugodtan próbálj ki más éberségi gyakorlatokat, ha készen áll, és válassz néhányat, amelyek a legjobban tetszettek!


6. Mozgasd meg a tested


A fizikai aktivitás csodákra képes. Nem kell intenzívnek lennie; egy 10 perces séta a parkban vagy egy könnyű jóga is segíthet.


7. Légy egyfeladatos többfeladatos helyett


Ha egyszerre csak egy dologra összpontosítasz, az segíthet csökkenteni a stresszt és növelni a termelékenységet. Ez a tipp nagyon hasznos, ha kimerültnek érezed magadat a rohanó, pörgős életmód miatt. Bár az egyfeladatos munka kevésbé tűnhet produktívnak, mint a többfeladatos, mégis számos előnnyel jár, ha egyszerre csak egy dologra összpontosít. Amikor mindig sok feladattal vagyunk megterhelve, egy-egy feladat elvégzése segíthet koncentráltnak és szervezettnek maradni. Ennek eredményeként ez csökkentheti általános stresszünket. A közhiedelemmel ellentétben a feladatok gyakori elindításának és leállításának kiküszöbölésével a termelékenységet is növelheted. Lehet, hogy nem lehet állandóan egyfeladatot végezni, de amikor csak lehetséges, megpróbálhatjuk az egyfeladatot választani a multitasking helyett.


8. Próbálj ki vagy tanulj valami újat


Valami új kipróbálása izgalmas lehet. Lehetőségek végtelenek: fazekasság, fotózás, tánc vagy akár egy új nyelv tanulása is szóba jöhet.


9. Tölts időt a szeretteiddel


Az együtt töltött idő erősíti a kapcsolatokat, növeli a kölcsönös szükséglet érzését és csökkenti a stresszt.

 


10.Időzíts egy kis én-időt


Ne feledkezz meg magadról! Legyen szó habfürdőről, egy csésze teáról, olvasásról vagy zenehallgatásról, szánj időt arra, hogy lazíts és felfrissülj.

Útravaló

Ha kipróbálsz néhányat a 10 tipp közül a napi rutinodban, az segíthet abban, hogy minden nap csodálatos legyen. Ne feledd, teljesen rendben van, ha néha rossz napokat élsz át. A kemény napok nélkül nehéz értékelni a csodálatosakat. Módosítsd és építsd be ezeket a tippeket, hogy minden nap különlegessé váljon!

Ha további információkat szeretnél arról, hogyan segíthet a life coaching az életedben, és szeretnél egy insipáráló közösség tagja lenni csatlakozz a zárt Facebook csoportomhoz.