Lehet, hogy már itt-ott előjött, meg igazából egy hatalmas közhely is, amit ebben a bejegyzésben meg szeretnék osztani, de mégis azt veszem észre, hogy nagyjából senki nem alkalmazza.

A lényeg, hogy gondolj a jövőre, gondolj előre, bármilyen döntést kell meghoznod, bármilyen szituációba, élethelyzetbe kerülsz stb..

Az emberek nagy része csak pár hónapra gondolkodik előre, és nagyon könnyen beleül a jelenbe. Vegyünk egy párkapcsolatot, ami kicsit problémás, de rendben van, vegyünk egy munkahelyet, ami nem életünk munkahelye, de oké a dolog, vagy egy kicsit, csak kicsit rosszabb szokásunkat. Ezek most mind úgy állnak, hogy teljesen rendben vannak, se holnap se következő hónapban, de talán még 2 év múlva sem jelentenek nagy problémát életünkben.

És az emberek 2 év után már nehezebben szakítanak, váltanak munkahelyet, változtatnak meg egy szokást stb.. és sokan beleülnek a jelenbe, aztán azt mondják, hogy jó lesz ez így. Csak abba nem gondolnak bele, hogy ennek 10-20-30 év múlva egy elképesztően rossz házasság, egy utálok reggel elindulni munkahely, vagy egy életünk több aspektusára kiható rossz szokás lesz az eredménye.

Amikor ilyen helyzetben vagy, akkor mielőbb gondolj előre több évtizedes távlatokat és tedd fel a kérdést, hogy ha most ilyen, akkor hogy fog ez kinézni annyi idő múlva. És merj váltani mielőbb, mielőtt beleülsz a jelen komfortzónájába! Vagy azonnal kezdj el tudatosan javítani rajta, hogy megfordítsd a dolgot, és a legjobbat hozd ki belőle, sokszor az is megoldás!

Persze vannak átmenetileg szükséges dolgok, amiket nem hosszú távra tervezel, csak most szükségesek a céljaid elérésében, természetesen nem ezekről esett szó az előzőekben. Ezek sokszor olyan dolgok, amiket érzel Te is, hogy változtatást igényelnek, de valamiért húzod-halasztod, kifogásolsz, komfortzóna, stb.. és nem teszel ellene, vagy nem időben.

A döntéseid meghozatalához és egy kis motiváció szerzéséhez is hatalmas segítség ez a képesség, ha őszintén bele tudsz gondolni, hogyan fog egy adott dolog kinézni több év múlva!